Zima u dječjem vrtiću Petar Pan

Nakon povratka s božićnih i novogodišnjih praznika, vratili smo se rutini vrtića. Djeca su prepričavala događaje s praznika po povratku u vrtić. Kako je stigla zima i hladnoća započeli smo s temom „Odjeća i obuća zimi“ kako bi naučili kako se trebamo odijevati zimi te smo kroz razne aktivnosti približili djeci zimsku odjeću, kao i aktivnosti koje se mogu provoditi zimi. Rado su dolazili obučeni u toploj odjeći kako bi mogli i zimi izaći na vrtićko dvorište. Posebna radost zavladala je kad je zapadao snijeg kojega su djeca željno iščekivala. Prvi boravak u vrtiću na snijegu bio je za njih veliki doživljaj, kao i zajedničko pravljenje snjegovića. Kroz aktivnosti djeca su upoznala i naučila nešto i o Arktiku i Antarktici, nešto što je daleko odgojiteljice su kroz priče i tekstove pokušale približiti djeci.


Nakon zime ponovili smo pravila prometa, nekima je bilo puno novosti dok su neki puno o prometu znali, pohvalili su se svojim prijevoznim sredstvima, te se izrazili kroz brojne likovne radove, raznim likovnim tehnikama. Također su uživali u igri prijevoznim sredstvima i prometnim znakovima u vrtiću. Nakon što su pogledali Crvenkapicu u prometu, djeca su i sama pokušala napraviti svoje malo kazalište.


Veljača nam je brzo stigla, tako i poklade, iako ove godine nije bilo kao prijašnjih godina „Đakovačkih bušara“, djeca su se zabavljala u vrtiću tjedan dana, dolazeći u različitim kostimima. Fotografijama smo sudjelovali u izboru najboljeg pojedinačnog kostima, nismo osvojili nagradu, ali nije važno uvijek pobijediti – važno je sudjelovati. Djeca su dobila pohvalnice za sudjelovanje koje su ih jako razveselile. Nakon poklada započeli smo s emocijama, djeca su već bila spremna podijeliti svoje emocije s prijateljima, ispričati kada su sretni ili kada su tužni. Temom emocija poticali smo djecu na izražavanje njihovih emocija svakoga dana, saznali da ne moramo svi svakoga dana biti sretni i raspoloženi ali da ne trebamo svoje emocije prenositi na druge, ali da ih možemo pokušati utješiti ili oraspoložiti. Nakon emocija naša pripravnica Ana-Marija imala je svoje ogledno predavanje na temu „Zanimanja“ te je pripremila mnoštvo različitih materijala i centara u kojima su djeca zaista uživala i zabavila se. S temom zanimanja smo nastavili još tjedan dana nakon oglednog predavanja, te su se djeca upoznala s brojnim zanimanjima, također izrazili svoje želje što bi željeli jednog dana postati. A tada smo započeli s pričom o prijateljstvu, neka prijateljstva rodila su se baš u našem vrtiću, djeca su se igrala sa svojim prijateljima, učila kakvi prijatelji trebaju biti, kako se prijateljstvo njeguje, također su se pjevale pjesmice o prijateljstvu. Tako smo u pjesmi i veselju dočekali ožujak koji će nam donijeti proljeće.

 

 

 

Skip to content